Stoixima Live

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΕΟΚ: Απόφαση- διάλυσης των σωματείων Μπάσκετ

Μια ενέργεια της ομοσπονδίας μπάσκετ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Με μια πρωτοφανής απόφαση στα χρονικά η ΕΟΚ χρεώνει πλέον τις ομάδες για κάθε δελτίο καινούργιο η παλιό που έχει στην κατοχή της καθώς και φύλλα αγώνων. 
Στην μνημονιακή Ελλάδα η ΕΟΚ θεώρησε σωστό να προβεί σε μια τέτοια κίνηση νομίζοντας ότι όλες οι ομάδες έχουν την ευχέρεια του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.  Αδυνατούν να καταλάβουν ότι με μια τέτοια απόφαση τσακίζουν την ραχοκοκκαλιά του αθλήματος που είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία. Είναι...
χαρακτηριστικό ότι μια ομάδα από το Αγρίνιο η το Μεσολόγγι ή τα Γρεβενά η σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας για να κατέβει στους αγώνες θα πρέπει να πληρώσει τις ανανεώσεις των δελτίων που ΗΔΗ κατέχει. Τα καινούργια δελτία. Τους διαιτητές, την Γραμματεία τα φύλλα αγώνος + τα παράβολα στην εκάστοτε ένωση για την συμμετοχή των τμημάτων της στην κάθε κατηγορία.
Ουσιαστικά η απόφαση της ομοσπονδίας είναι σαν να λέει στα σωματεία: Όλα εσείς και στην βιτρίνα εμείς. Πληρώστε εσείς τα πάντα, και εμείς θα φαινόμαστε προς τα έξω στο τι ωραία λειτουργεί το Ελληνικό μπάσκετ.


Με ποια λογική κοστολογείτε 15 ευρώ το έντυπο αίτησης και 5 ευρώ η ανανέωση?
Μιλήσαμε με μερικούς παράγοντες από τον χώρο της ΕΣΚΑΒΔΕ (Προς τιμήν τους οι άνθρωποι της Ένωσης έχουν ήδη προτείνει στα σωματεία να στείλουν διαμαρτυρία για αυτό το θέμα). Δείτε τις απόψεις για να καταλάβετε για την φρικαλεότητα της απόφασης. Εμείς το μόνο που θέλουμε να προσθέσουμε είναι ότι θα περιμένουμε να δούμε αν η ομοσπονδία θα βγάλει μια ανακοίνωση εξηγώντας τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Δημήτρης Ρεπάσος: Είναι μια απόφαση- ταφόπλακα για τα σωματεία που ασχολούνται με το άθλημα και κυρίως τα ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν θέσει σαν στόχο τον αναπτυξιακό αθλητισμό στο χώρο του μπάσκετ με την δημιουργία ακαδημιών. Στην ουσία η ομοσπονδία αδυνατώντας να τα βρει με την πολιτεία και να πάρει τα απαιτούμενα από αυτήν ρίχνει όλο το βάρος στις ομάδες και κυρίως στις λεγόμενες ερασιτεχνικές. Μας ζητάνε να χρηματοδοτούμε τα πάντα αλλά κυρίως και αυτά που ήδη έχουμε χρηματοδοτήσει. Θεωρώ ότι εάν δεν αλλάξει κάτι το μέλλον πολλών ομάδων θα είναι δυσοίωνο.

Σωτήρης Πετρόπουλος(Αιτωλικό): Mε αφορμή  τον ''τιμοκατάλογο- ταφόπλακα'' της Ε.Ο.Κ. που μας κοινοποιήθηκε θα ήθελα να μοιραστώ μερικές προσωπικές σκέψεις. Κατ' αρχάς  να ξεκινήσω, με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών και με υπόθεση εργασίας ότι εκπροσωπώ μια μικρή, επαρχιακή ομάδα,  που διαθέτει ανδρικό τμήμα 10 αθλητών, άρα θα πρέπει να κάνει και 4-5 μεταγραφές,  ώστε να φτιάξει ένα ρόστερ 14-15 αθλητών,  καθώς και τμήματα υποδομής,  με 30 μικρούς αθλητές,  οι οποίοι θα αγωνιστούν στα ανάλογα πρωταθλήματα παίδων, εφήβων όπως επίσης και 20 αθλητές,  οι οποίοι τη νέα χρονιά θα αγωνιστούν,  για πρώτη φορά, στα πρωταθλήματα ΜΙΝΙ,  άρα θα πρέπει να βγάλουν για πρώτη φορά δελτίο.
Οπότε προκύπτουν τα εξής:
Αντρικό τμήμα:
                             Ανανεώσεις δελτίων  5 χ 10= 50 euro
                             Νέα δελτία                  15 χ 5 = 75 euro
Τμήματα υποδομής :
                            Ανανεώσεις δελτίων 30 χ 5 = 150 euro
                             Νέα δελτία                 20 χ15 =300 euro
 Άρα έχουμε ένα συνολικό κόστος  575 ευρώ,  που αν συνυπολογίσουμε το παράβολο συμμετοχής στο πρωτάθλημα εκτοξεύεται στα 1375 ευρώ. Αν και λίγο κουραστικοί οι υπολογισμοί , είναι πάντα χρήσιμοι για κάποια συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι μια, μικρομεσαία, ομάδα χωρίς να υπολογίσει τα, ήδη δυσβάσταχτα,  έξοδα , των μετακινήσεων, της αγορά του αθλητικού υλικού ακόμα και της συντήρησης των εγκαταστάσεων στις οποίες αγωνίζεται , είναι αναγκασμένη να ξεκινήσει τον προϋπολογισμό  της  με ένα ωραιότατο -1375(το οποίο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο όταν μιλάμε για ομάδες με πολλά περισσότερα παιδιά στις ακαδημίες) πριν καν ξεκινήσει η καλοκαιρινή προετοιμασία.
Το πρώτο συμπέρασμα, αυτομάτως σε οδηγεί και  σε ένα δεύτερο, που δεν είναι άλλο κι απ' τον  επίλογο της ''ιστορίας''  που λέγεται ερασιτεχνικό μπάσκετ . Δεν γίνεται απ τη μία στην ''Ελλάδα της κρίσης '' να σταματούν όλες οι επιχορηγήσεις,  στα ερασιτεχνικά σωματεία και απ' την άλλη να προστίθενται και όλα αυτά τα ''χαράτσια''. Για όσους δεν το γνωρίζουν,  το μεγαλύτερο ποσοστό των ερασιτεχνικών ομάδων , στηρίζονται στο μεράκι και την αγάπη, απλών ανθρώπων, πραγματικά χτυπημένων απ' την κρίση, ακόμα και άνεργων , που πολλές φορές παραμερίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες  για να υπηρετήσουν αυτό που αγαπούν. Είναι αυτονόητο ότι  πλέον ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Όλες αυτές οι ομάδες οδηγούνται στον αφανισμό και το μπάσκετ στις πιο πολλές περιοχές, θα συρρικνωθεί αρχικά και θα εξαφανιστεί μετέπειτα. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο μηδέν. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Η δεχόμαστε την κατάσταση και  απλά βάζουμε το ταμπελάκι ''ΚΛΕΙΣΤΟΝ''  πίσω απ' την πόρτα, ή επιτέλους καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.
 
Χρήστος Γεωργίου (Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων):
Είναι μια απόφαση τραγική. Με μια λέξη αποτελεί ταφόπλακα για πολλά σωματεία. Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις στο μέλλον και τις συνέπειες αυτής της απόφασης αν και όλοι καταλαβαίνουν ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο για τα σωματεία που καλλιεργούν το μπάσκετ σε βάθος με πολλές ακαδημίες.
 Βασίλης Ναούμης(Πήγασος Αγρινίου): Εμείς είμαστε φυσικά αντίθετοι. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΟΚ διώχνει τα παιδιά από το μπάσκετ. Αν ήταν δραχμές θα ζήταγε δηλαδή από το παιδάκι των 9 και 10 χρόνων πέντε χιλιάδες δραχμές για να γίνει μέλος της. Με τέτοιες αποφάσεις αποδυναμώνονται τα σωματεία διώχνοντας παιδιά που είναι η δύναμη τους, πράγμα που σημαίνει ότι αποδυναμώνονται και οι ενώσεις μιας και η δύναμη αυτών είναι οι ομάδες. Θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε τεχνάσματα τύπου Ίκαρου Καλλιθέας που πέρυσι διοργάνωσαν ξεχωριστά τουρνουά στις μικρές ηλικίες χωρίς δελτία μόνο με την συγκατάθεση των γονέων.
Περικλής Γερμανός (Α.Ο. Αγρινίου): Κατηγορηματικά αντίθετοι με την απόφαση αυτή της ομοσπονδίας. Από το πουθενά σε μια δύσκολη εποχή βγαίνουν έξοδα για τις ομάδες και κυρίως για αυτές που διαθέτουν πολλά παιδιά στις ακαδημίες τους. 
Νίκος Σβίγγος(ΑΛΦΑ93): Μέσα σε μία τόσο δύσκολη εποχή, είναι αδιανόητο να ανεβάζουν το παράβολο και γενικότερα τα έξοδα των ομάδων. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο σκεπτικό αποφάσισαν να το κάνουν αυτό στην ΕΟΚ. Ότι και να πούμε είναι λίγο, πραγματικά. Ίσως να θέλουν βέβαια να αφανίσουν τα σωματεία στην ομοσπονδία. Για παράδειγμα, πώς να έρθει ανάπτυξη στο τοπικό μπάσκετ όταν οι ομάδες για να φτιάξουν ένα νέο δελτίο χρειάζονται 15 ευρώ, την ίδια ώρα που πριν μερικές μέρες κόστιζε 0,30 ευρώ.

Μιχάλης Σταμουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει μόνο ο συγγραφέας τους και όχι οι διαχειριστές του epimenoumepanaitolika@gmail.com . Η τελική δημοσίευση επώνυμων ή ανώνυμων σχολίων γίνεται μετά την έγκρισή μας στα πλαίσια του νόμου περί τύπου. Σας ευχαριστούμε.